Matlåda igen? URK! 7 saker du inte bör äta vid skrivbordet

URK! 7 saker du inte bör äta vid skrivbordet

Ajaj, skrivbordslunch i dag igen? Må så vara, men akta dig för maten som kan förstöra såväl din teknik som dina viktiga papper – och relationen till kollegorna.

Du har säkert varit med om det själv någon gång. Skrivbordskollegan plockar fram sin matlåda och börjar smaska över tangentbordet. Dressing som skvätter, äggskal, smulor – och en doft som kan få vem som helst att få kväljningar. Okej eller inte? Det beror på vad du äter, säger vi. Här är maten du definitivt bör undvika att äta vid skrivbordet.

Apelsin

En fantastisk frukt på alla vis – förutom när den äts vid ett skrivbord. Inte nog med att skalningen med säkerhet kommer att göra dina fingrar obehagligt besprutningsvaxiga, du kommer ofrånkomligen att kladda. Med följden att ditt tangentbord, dina viktiga papper och din datormus ökar sin snuskighetsgrad väsentligt.

Knäckebröd

Det dova knaprande ljudet och den överhängande risken för smulor i tangentbordet. Du vet det själv – knäckebröd är en no go.
shutterstock_14349904

Kebab

Kanske är det den typiska kryddningen, kanske löken. Oavsett – kebab är gatumat och bör så förbli. Ingen blir lycklig av att kontoret förvandlas till ett sunkigt after party-hak kring lunch. För att inte tala om hur mycket sallad och sås som kommer att hamna i tangentbordet och/eller i ditt knä.

Söta drycker och såser

Att spilla te, kaffe eller vatten i datorn är illa. En vätska innehållande socker är katastrof. Vi snackar tangenter som fastnar i nedtryckt läge och om bärbara datorer som tokdör vid minsta droppe. Dessutom – söta vätskor skapar i högre grad envisa ringar och allmänt klibb på skrivbordet. Skippa.

Starkt luktande mat

Fiskbullar. Indiska grytan från i går. Stekt fisk. Maträtterna som kan driva dina luktkänsliga kontorsgrannar till vansinne är många. En bra tumregel är att hålla varm mat med mycket kryddning långt borta från arbetsplatsen.

shutterstock_432048097

Alkohol

Efter en hård arbetsdag kan det räcka med några yttepytte promilledecimaler för att omdömet ska fallera och det där mejlet som aldrig borde fått se dagens ljus skickas i väg, eller för att internchatten fullkomligt ska braka ihop av mer eller mindre opassande förslag. Gör det enkelt – drick inte alkohol vid skrivbordet. Punkt.

Fingerfood

Ditt skrivbord är äckligt. Jätteäckligt. Enligt amerikanska studier innehåller ett genomsnittligt tangentbord så mycket som 400 gånger fler bakterier än kontorets toalett. Skulle du duka upp ett bord med hors d’œuvres på toaletten? Nej, trodde inte det.

Text: Johanna Paues

 

 

(Visited 6 700 times, 1 visits today)

RELATERAT INNEHÅLL

Aldrig mer sladdtrassel

Aldrig mera sladdtrassel – expertens supertips

Hand Hygiene Day – Tvättar du händerna på rätt sätt?

Kontorets största no no’s – vi har listan