Sladdtrassel? Här är expertens supertips som gör att du slipper trassel för gott

Aldrig mera sladdtrassel – expertens supertips

Sladdar tycks vara ett evigt problem vad gäller att skapa harmoni i inredningen på kontoret. Men det behöver inte vara så. Med de här supertipsen får ni ordning en gång för alla.

Hur många gånger har man inte irriterat sig på de där sladdarna som alltid tycks vara i vägen, trassla ihop sig och störa lugnet bland sorterade gem och pennor? Men det finns lösningar som skapar ordning i kaoset. Niklas Larsén, arkitekt på arkitekt- och konsultföretaget MER som specialiserat sig på kontorslösningar, menar att det handlar om att se det vackra i det fula.

– Vänd det negativa till något positivt. Fråga er i stället vad ni kan göra av det fula sladdarna. Går det inte att dölja dem, så gör att de syns ännu mer, råder han.

Planera sladdsmart

Det allra bästa är så klart om man har möjlighet att redan från början planera för färre och kortare sladdar.

– Se över var eluttagen sitter och planera för att installera nya om så behövs. Sitter uttagen i taket, i väggen eller på golvet? Planera och anpassa möbleringen efter elen alternativt dra nya ledningar dit där det behövs, säger Niklas Larsén.

 

cn_09
Har du riktigt mycket sladdar kan du lägga kablarna i en papperskorg. Med lite pyssel kan du göra ett hål själv i en befintlig, eller så köper du en färdig. Denna kommer från Blue Lounge.

När det gäller val av möbler går det också att se över olika lösningar för optimal sladdförvaring.

– Det finns många olika möbler som från början är byggda för att dölja sladdar och förgreningsuttag. Just nu håller vi på att specialbygga skrivbord till en kund som ska ha en dold förvaring under bordsskivan. En annan lösning är att rita in uttag i borden, så att man slipper dra extra sladdar, berättar Niklas Larsén.

 

installation
Går det inte att dölja sladden, gör den till något fint. Här har sladdar fått utgöra stommen i en installation. Foto: Mårten Rydner

Niklas 6 tips för ordning i sladdkaoset

artikelNicklasLarsen1.  Har du möjlighet: planera redan från början. Se över var elen finns. Är det från taket, väggen eller golvet elen kommer? Planera möbleringen utifrån det. Komplettera med ytterligare uttag om det behövs.

2. Välj möbler med omsorg. Det finns många smarta alternativ där sladdar och uttag döljs i exempelvis skrivbordet under en lös skiva.

3. Ta in ett företag som sladdsanerar kontoret. De städar ur, buntar ihop och packar in i sladdstrumpor. Garanterat trasselfritt efter ett sådant besök!

4. Klassiska korgar, klämmor, dubbelhäftande tejp och plastkanaler kan ta dig långt när det gäller ordning i ormgropen.

5. Går det inte att dölja sladden: gör den till något fint! Smycka den med allt från färgglada band till sydda tygkanaler. Välj en lång tygsladd och gör en installation på väggen. Eller varför inte använda en transparent sladd till det moderna kontoret?

6. Välj i möjligaste mån sladdlöst. Det kommer allt fler sladdfria lösningar, allt från laddstationer för mobiltelefoner till nya, snabba nätverksrouters.

 

Text: Sara Schröder

 

På jakt efter kontormöbler

(Visited 3 157 times, 1 visits today)

RELATERAT INNEHÅLL

Trendigt nytt kontor

Kontorstrender – en spaning från vårens möbelmässor

Snyggaste kontorsbuketten

Snyggaste kontorsbuketten – så här gör du

Hand Hygiene Day – Tvättar du händerna på rätt sätt?