DELA INNEHÅLLET
Brukar du krama dina kollegor och kunder, eller är du en av dem som duckar kramandet genom att raskt sträcka ut en hand i stället? Vi undersöker de oskrivna kramreglerna.
Förr var kramen en intim handling som var reserverad för familjen och de allra närmaste vännerna – i dag kramar många av oss människor vi knappt känner utan att tveka. Enligt en Sifoundersökning om hur vi hälsar på varandra väljer hela 42 procent att krama sina bekanta, men undersökningen visar också att det finns stora skillnader i hur vi väljer att hälsa beroende på var i Sverige vi bor. Ju längre söderut vi lever, desto mer verkar vi kramas. I norra Sverige är det bara 23 procent som hälsar med en kram. I de södra delarna av landet är det nästan hälften, 47 procent.
Kram inte alltid rätt
Per Johnsson, legitimerad psykolog och prefekt vid Psykologiska institutionen vid Lunds universitet, säger att det inte alltid är så lätt att veta när det passar sig med en kram.
– Vi har blivit allt öppnare och hälsar med både kramar och kindpussar. Ibland kan det vara svårt att läsa av vad som passar bäst, om det är handskakning eller kram. Säkert är att du absolut inte ska hälsa med en kram det första du gör på en anställningsintervju. Han tycker att det finns många sammanhang där det inte passar med en kram.
– Tänk om doktorn skulle komma ut i väntrummet och välkomna patienten som står på tur med en kram. Det skulle kännas jättekonstigt! Eller att ge en kram till en person du nyss har träffat, såsom en bekants kompis. Vid de tillfällena är det bättre att avvakta och hälsa med ett handslag, säger han.
”En chef ska aldrig kramas. Det sänder inga bra signaler. Inte ens om det är på en företagsfest.”
Att undvika en kram
I jobbsammanhang är det sällan rätt med kramar, säger Per Johnsson. Särskilt inte om du är chef.
– En chef ska aldrig kramas. Det sänder inga bra signaler. Inte ens om det är på en företagsfest. Klarar man inte det som chef är det bättre att gå hem och låta personalen festa själva. En kram kan ske kollegor emellan, om man jobbat tillsammans länge och känner varandra väl. Men även där är det viktigt att respektera gränser. Det handlar om subtila signaler, som att hålla fast lite för länge eller att krama aningen för hårt.
Hur gör jag om jag inte vill kramas?
– Se till att du är den som tar initiativet till att hälsa och sträck direkt fram handen. Då undviker du missförstånd och visar tydligt vad du är bekväm med, säger Per Johnsson.
Viktigt vara lyhörd
För att undvika pinsamma situationer är det viktigt att läsa av den du ska hälsa på och se personen i ögonen. På så sätt märker du direkt vilken typ av hälsning det kan komma att bli.
– Ett tips är att ”hälsa sig uppåt”, det vill säga börja alltid med att ta i hand. Titta på hur dina kollegor gör. Hur är hälsningskulturen på arbetsplatsen i stort? råder Per Johnsson.
Men det betyder inte att man ska finna sig i ett kramande om man inte är bekväm med det.
– Du ska aldrig göra något som inte känns bra eller bekvämt för dig själv. Vill du inte kramas så behöver du inte det. Är det en person som är väldigt påträngande kan du behöva säga rakt ut att du inte vill kramas. Det är jobbigt, men leder till något bättre. Du måste vara snäll mot dig själv och lyssna till vad du vill, säger Per Johnsson.
Pers bästa kram-tips
- Ny på jobbet? Börja med att ta i hand och känn in stämningen. Lär känna folk innan du börjar kramas.
- Vill du inte kramas? Se till att förekomma hälsningen och var den som tar initiativ. Sträck fram handen.
- Läs av. Se den person du ska hälsa på i ögonen. På så sätt kan du läsa av hur personen vill hälsa.
- Obehag? Lyssna till vad du vill. Var snäll mot dig själv. Du måste inte krama någon om du inte vill.
Text: Sara Schröder