DELA INNEHÅLLET
Vad händer om någon på kontoret råkar ut för ett akut sjukdomsfall? Har du koll på vilken utrustning som finns, var den finns och hur den fungerar? Och vilka regler gäller kring säkerheten på din arbetsplats? Vi reder ut hur det ligger till.
Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska det finnas utrustning och kunskap på arbetsplatsen för att kunna hantera olycksfall och akuta sjukdomstillstånd. Men reglerna kring vilken första hjälpen-utrustning som ska finnas på ett kontor är ganska otydliga och fria för egna tolkningar.
Svårdefinierat vad som gäller
Mikael Gustafsson har 30 års erfarenhet från ambulans och räddningstjänst och är grundare av HLR-konsulten, ett företag som sysslar med utbildning och försäljning inom hjärt-lungräddning, första hjälpen och akutsjukvård.
– När det handlar om utrustning står det specificerat i Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter ”Första hjälpen och krisstöd” att man ska kunna ta hand om blödningar. Men det är lite svårdefinierat det där, säger Mikael.
– Exempelvis står det ”stora blödningar” på ett ställe samtidigt som man lite längre ner i texten har skrivit att det ”bör finnas plåster”. Sedan pratar man även om bårar och eventuellt filtar, men på ett kontor är kraven egentligen inte märkvärdigare än att det ska finnas plåster och någon typ av förband för större och mellanstora blödningar.
Riskbedömning är a och o
Mikael Gustafsson menar att allt egentligen bygger på att man gör en så kallad riskbedömning, att alla arbetsplatser ska ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete.
– Som arbetsgivare ska man se till att arbetsmiljön är trygg och säker. Man ska ställa sig frågor som ”Vilka risker finns?”, ”Hur undviker vi dem?” och ”Om olyckan ändå är framme, vilken utrustning behöver vi då ha?”. Det handlar om att man jobbar aktivt, inte bara att cheferna säger ”Vi köper lite plåster och förband så har vi löst problemet”.
”Det handlar om att man jobbar aktivt, inte bara att cheferna säger ”vi köper lite plåster och förband så har vi löst problemet.”
Och det har egentligen ingen betydelse hur stort eller litet kontoret är, har man anställda omfattas dessa av arbetsmiljölagen – det enda undantaget gäller ensamarbetare.
– Arbetsmiljöverket gör stickprovskontroller på arbetsplatser för att kolla att reglerna efterföljs, men det är vanligast i särskilt olycksdrabbade branscher som exempelvis på byggen, säger Mikael Gustafsson.
– Visar det sig att man inte har ett systematiskt arbete kan det bli ett föreläggande om att det måste åtgärdas. Har man någon som har blivit skadad eller till och med avlidit kan det bli fråga om böter och även fängelse.

Den vanligaste missen man gör när det gäller första hjälpen-utrustning är dock ganska enkel att åtgärda – att se till att alla vet var den finns och hur den fungerar.
– Det värsta man kan göra är att hänga upp en hjärtstartare eller första hjälpen-station utan att personalen vet hur man ska använda sakerna, säger Mikael Gustafsson.
Mikael om tre viktiga livräddningsprylar
HJÄRTSTARTARE
– Den största olycksrisken på ett kontor är akuta sjukdomar som exempelvis hjärtinfarkt eller hjärtstopp, snarare än att någon drabbas av stora blödningar. Hjärtstopp kan drabba vem som helst och när som helst, så en hjärtstartare är absolut en bra investering och ett verktyg som verkligen räddar liv. För varje minut som går minskar möjligheten att överleva med tio procent.
FÖRBAND & PLÅSTER
– Det finns ju en mängd olika typer av förband för att stoppa en blödning. Man får helt enkelt göra en egen bedömning av vilken typ av förband man väljer, i vilken prisklass och vilken omfattning. Det viktiga är att det man skaffar in finns väl uppmärkt och synligt så att det inte är gömt i något skåp eller någon låda. Alla ska veta var man snabbt kan få tag i det.
ANDNINGSMASK
– Andningsmask gör det lättare att komma över tvekan att starta återupplivning i samband med hjärt-lungräddning och minskar risken för blod och salivkontakt mellan livräddaren och den drabbade vid inblåsningar. Men jag som sitter med i Svenska rådet för hjärt-lungräddning och tar fram riktlinjer kan konstatera att när det kommer till smittrisken pratar vi inte så mycket andningsmask längre. Det var mer förr när det fanns en rädsla för HIV-smitta, men den diskussionen är nästan borta nu.
Text: Hannes Dükler
Här hittar du fler första hjälpen-produkter.