5 skäl till varför schysst kaffe i koppen spelar roll

5 skäl varför schyst kaffe i koppen spelar roll

Att kaffet på kontoret smakar bra må vara viktigt, men vill du fortsätta kunna dricka kaffe över huvud taget – och dessutom med gott samvete – gäller det att välja ett märke som står för schyst produktion.

Vi svenskar dricker näst mest kaffe i världen: 3,2 koppar om dagen – och många av dem slinker definitivt ner under kontorstid. Vilka bönor vi väljer att ha i koppen spelar med andra ord roll. Särskilt i dag, när efterfrågan på kaffe ökar lavinartat, samtidigt som snabba klimatförändringar gör produktionen svårare och svårare.

Kaffe växer bäst i tropiskt klimat i ”bönbältet” runt ekvatorn Foto: Arvid Nordquist Kafferosteri
erica bertilsson hållbart kaffe arvid nordquist
Erica Bertilsson

– Ett hållbart certifierat kaffe är framtaget med omtanke om både människor och miljö, säger Erica Bertilsson, hållbarhets- och kommunikationsdirektör hos Arvid Nordquist, som är första företag i Norden med att bara producera 100 procent hållbart kaffe, certifierat av Fairtrade, UTZ eller Rainforest Alliance.

 

 LÄS MER: Maten som gör dig smartast på jobbet

Värmen ett hot mot bönan

Klimatet är det största hotet mot kaffet. Ju varmare det blir på jorden, desto högre upp i bergen måste kaffeodlingarna flytta, vilket ger färre odlingsytor och gör att ny mark exploateras.
– Samtidigt väljer fler och fler asiater kaffe i stället för te. En ökad efterfrågan på högkvalitativa bönor, som dessutom är besvärliga att odla, kan pressa upp priset på kaffe, säger Erica Bertilsson.

Hållbart nu och i framtiden

Genom att köpa hållbart certifierat kaffe ser du till att odlarna får skäligt betalt, att de jobbar under säkra förhållanden, att inte förbjudna gifter används och att marken brukas på ett hållbart sätt för kommande generationer. Bönderna kan få utbildning i gödning, bevattning, hur man beskär buskarna för att få så stor skörd som möjligt och vilka bönor som är tåligast. För att en kaffeodling ska bli certifierad måste hela 100–150 olika krav uppfyllas.
– All kunskap leder till att odlarna får ut mer kaffe på samma yta, vilket i sin tur bidrar till att de får mer att sälja. Certifieringen handlar lika mycket om att förbättra levnadsvillkoren och förutsättningarna för kaffeodlaren som att ta hänsyn till miljön, säger Erica Bertilsson.

 

5 fakta om hållbart certifierat kaffe att kickstarta dagen med

Hur viktig är en god kopp kaffe för dig? Lite fakta att fundera kring medan kaffemaskinen brygger din java …

 

 • Barnen får gå i skola

  Inga barn under 15 år tillåts jobba på hållbart certifierade farmer, utan ska gå i skolan. Barn över 15 år får börja arbeta, men bara med lättare sysslor.

  Böndernas barn kan gå i skolan i stället för att jobba på plantagen. Foto: Arvid Nordquist Kafferosteri
 • Bönderna lär sig hantera kemikalier

  Används de fel kan bekämpnings- och gödningsmedel innebära risker för odlarnas hälsa. Med hållbart certifierat kaffe i koppen hjälper du odlarna med utbildning och bra arbetsvillkor.

 • Hälsosammare för naturen – och dig

  Certifierat kaffe odlas med samma bekämpningsmedel som vi tillåter i Sverige, krav på skyddszoner, ansvarsfull vattning och med mindre mängd konstgödsel. Insekter, fåglar och växtliv tackar för det!

 •  Odlarna stärks som affärsmän och -kvinnor

  Med information om marknadspriser på kaffe och hjälp att värdera kvaliteten på bönorna kan odlaren få rättvist betalt.

  Bönder och businessmen. Foto: Arvid Nordquist Kafferosteri
 • Nya träd planteras

  Varje kopp Arvid Nordquist-kaffe du dricker bidrar till att nya träd planteras i skövlade områden i kaffeodlande länder. Kafferosteriet klimatkompenserar för de koldioxidutsläpp som ännu inte går att komma åt under odlingen, transporten och rostningen. De planterade träden skyddar kaffeplantorna mot den brännande solen, minskar jorderosionen och ökar den biologiska mångfalden.

Vad betyder de olika certifieringarna?

UTZ Certified, Fairtrade, Rainforest Alliance, Krav, EU-ekologiskt – loggorna syns på varje kaffepaket. Men vad betyder de egentligen, och vad är det för skillnader mellan märkningarnaLär dig skillnaderna mellan de olika certifieringarna med Arvid Nordquists certifieringsguide.

Text: Sara Schröder

(Visited 910 times, 1 visits today)

RELATERAT INNEHÅLL

”Kan du vara lite mer stilla så jag kan jobba bättre?”