Kärlek på jobbet – så undviker du missarna

Kärlek på kontoret? Så undviker du missarna

Att bli förälskad i en kollega är inte alltid en helt okomplicerad historia. Vi har tagit reda på vad som kan vara bra att tänka på när Amors pilar kommer farande.

– Jag brukar säga till mina klienter att de flesta av oss är ju som piggast och fräschast på jobbet, lite lagom fixade så där. Inte konstigt att vi blir förälskade i varandra då!
Maria Farm är legitimerad psykolog och kbt-teraput och får ofta vägleda sina klienter i hur de ska hantera kärlek och heta känslor på kontoret. Något som, enligt psykolog om kärlek på jobbethenne, i de flesta fall framför allt är något positivt.
–Arbetsplatsen är ju en jättebra plattform för kärleksrelationer, man lär känna varandras både negativa och positiva sidor. Det är personligt men inte för nära och relationen kan ofta få växa över tid, säger hon.

 

Men visst, att lyckas hålla sig i skinnet och agera professionellt när man allra helst skulle vilja gå in i närmaste skrubb och slita kläderna av sin kollega är inte alltid helt enkelt.
–Det finns absolut situationer där en kärleksrelation på jobbet kan komplicera saker och ting. Som när det börjar bildas misstankar om att besluten som tagits grundats mer på känslor än professionalitet – de är ju en av anledningarna till varför det inte är så passande att en chef blir tillsammans med en underordnad, säger Maria Farm.

 

”Är man i en verksamhet där det är viktigt att kunna göra yrkesmässiga bedömningar av varandra så kan det ju faktiskt bli ganska farligt”

 

Berätta för chefen

För att undvika misstankar och sura kollegor kan det därför vara klokt att, redan innan man gått ut med sin relation offentligt, berätta för en tredje person om hur det ligger till. Gärna någon som kan hjälpa paret att slippa jobba alltför tätt ihop.
– Någon man litar på och som kan hjälpa och se till att paret inte hamnar i knepiga situationer. Det kan till exempel vara den närmaste chefen, säger Maria Farm och fortsätter:
– Det gäller att komma ihåg att det hör till förälskelsen att se på sin partner med tillåtande ögon. Är man i en verksamhet där det är viktigt att kunna göra yrkesmässiga bedömningar av varandra så kan det ju faktiskt bli ganska farligt.

 

LÄS MER: Så blir du omtyckt på jobbet – 11 beteenden att sträva efter

 

Är det okej att smyga med en kärleksrelation på jobbet, även när den är etablerad och stabil?
– Det där är ju en balansgång. Många som blir kära i varandra på jobbet har ju redan partners sedan tidigare – där är det viktigt att inte utsätta sina kollegor för att behöva bevara hemligheter. Jag tror att man generellt ska försöka vara lite klok och fundera över hur man skulle velat att man gjort när man tänker tillbaka i framtiden. Det är lätt att göra överilade saker när man är mitt i känslorna, säger Maria Farm.

Låt bli pussarna

Ett annat konkret tips är att undvika att pussas och kramas på jobbet. Eller åtminstone försöka.
– Det kan ju bli lite genant för kollegorna …
Och som kollega till ett nyförälskat par, hur ska man bete sig?
– Om du tycker att förälskelsen går ut över jobbet, våga ställa krav på att de måste fokusera! Men funkar det på det stora hela så tycker jag att man helt enkelt får vara glad för deras skull och acceptera att de kommer att vara lite väck i några månader, haha!

 

LÄS MER: Så hanterar du sexismen på jobbet – Elaine Eksvärd tipsar

 

”Så var det för oss” – 3 par berättar om sin kärlek på jobbet

”Semestern fick oss att inse att vi ville vara tillsammans”

Kristina Westermark, forskare och konsult och Martin Finné, forskare

Hur träffades ni?
– Vi träffades första gången i en undervisningssal i februari 2010. Jag (Kristina) hade precis flyttat hem från Indien, där jag bott och forskat ett tag och just innan jag flyttade hem hade jag fått förfrågan om jag ville åka som lärare på en exkursion med geografistudenter till Nya Zeeland. Klart jag ville det, man tackar inte nej till resor! Kursen skulle vara bemannad med två lite mer seniora lärare och så två doktorander, jag och en till. Den andra doktoranden hette Martin och visade sig vara en trevlig prick. Väl på Nya Zeeland med studenterna insåg Martin och jag att vi hade otroligt roligt tillsammans, så roligt att vi fortsatte umgås när vi väl kom hem igen.

När insåg ni att ni var mer än bara vänner?
– I början träffades vi mest kring den fortsatta undervisningen men allteftersom tiden gick började vi hitta på mer grejer, som att äta långa luncher ihop på vår gemensamma arbetsplats … I början var vi bara vänner, men när semestern kom och vi åkte åt olika håll insåg vi att vi ville mer. Sedan gick det undan. När vi firade vår första årsdag satt vi i en gemensam lägenhet med vår då sex veckor gamla dotter!

Hur funkade det att jobba tillsammans som par?
– Vi blev ihop efter att kursen var slut, så det var okej, och vi har faktiskt inte undervisat tillsammans mer efter den första gången. Men det som däremot hände var att de två seniora lärarna hade sett fram emot att vi lite yngre skulle kunna ta över kursen. Men då fick vi ju gå dit och säga att vi 1) var ihop 2) skulle flytta ihop och 3) få barn. Så det blev inget övertagande av den där kursen. Annars reagerade kollegorna med ”jaha, ja, det visste vi redan, det syntes på er”. Väldigt odramatiskt.

 

”Vi fortsatte att jobba ihop i samma lilla rum i tre år”

Annica Johansson och Kalle Gideskog, båda ekonomer

Berätta om när ni träffades!
– Vi jobbade båda på ekonomiavdelningen på ett tv-produktionsbolag och våra roller var redovisningsansvarig vs ekonomiassistent – ekonomiavdelningen bestod av oss två och vår chef. Vi hade väldigt kul tillsammans och pratade om precis allt, men ingen vågade nog känna efter om det var något mer. Och sen har man ju hört att man inte på några som helst villkor får ha ett förhållande på jobbet… Efter åtta månader mittemot varandra i samma glasbur anordnades en liten middag med några kollegor – och resten är historia!

Hur gick tankarna när ni insåg att ni var mer än vänner?
– Först visste vi nog inte riktigt hur vi skulle följa upp. Det är en omställning att gå från att vara kollegor som har kul tillsammans till en annan typ av relation. Och så hade vi oron över tankarna hos ledningen och kollegorna. Den ena av oss var mer drivande än den andra, och den första dejten var minst sagt ansträngd (fast här råder det delade meningar). Här skulle ju historien kunnat sluta, men efter lite osäkerhet och en andra dejt som i stället var perfekt – så var det VI. Då kände vi att vi inte behövde oroa oss för att det skulle ta slut eller uppstå andra komplikationer, allt skulle gå att lösa.

Fanns det tveksamheter just med tanke på att ni jobbade tillsammans?
– Vi jobbade med ekonomi båda två, men ingen av oss var chef över den andra, vilket underlättade. Vi berättade tidigt för vår chef, som i sin tur hanterade allt väldigt schysst och litade på att vi gjorde vårt jobb oavsett vår relation.  Men för övriga kollegor var det knepigt och ganska jobbigt att hålla det hemligt, så efter tre månader, på en företagsresa, bestämde vi oss för att ”komma ut” med vår hemlighet.
– Några kommentarer vi fick var ”det går över”, ”det finns många olika jobb inom koncernen” och ”men det går ju inte!”. Vissa trodde att vi skojade, andra sa ”det visste vi väl redan!”.
– Vi fortsatte att jobba tillsammans i nästan tre år – i samma lilla rum. Det fungerade över förväntan och att vi inte jobbar tillsammans längre beror mer på möjligheter än att vi inte ville dela arbetsvardag längre.

 

”Han dejtade redan en annan kollega när vi träffades”

Águeda Bergdahl González, fd flygvärdinna och Axel Bergdahl, pilot

Berätta om första gången ni träffades!
– Det var i crew-rummet och vi hajade båda till när vi såg varandra, attraktionen fanns på en gång, men det skulle dröja nästan ett år innan något hände. Visst var vi lite flirtiga mot varandra, men båda dejtade andra och Axels tjej var dessutom både en kollega och god vän till Águeda. Men förhållandena tog slut och roligt nog var det faktiskt tjejen som Axel hade dejtat som såg till att det hände något mellan oss. Hon hade märkt att vi gillade varandra och sa rakt ut att det var helt okej för henne att vi började träffas – och sedan föste hon rent fysiskt ihop oss! Dagen efter träffades vi för att äta frukost tillsammans och efter ytterligare några dagar var det firmafest …

Höll ni förhållandet hemligt?
– Vi lämnade den där firmafesten tillsammans, och då jäklar kom skvallret i gång! Folk älskar ju att skvallra, minsta lilla halmstrå och de löper fullkomligt amok. Vi var väl officiellt ett par efter firmafesten, men försökte ändå vara försiktiga med att visa det. Dels för att begränsa snacket så gott det gick, men också för att vi inte ville vara alltför öppna ifall det inte skulle hålla.

Hur fungerade det att jobba ihop som par?
– En pilot är ju tekniskt sett chef – men eftersom Axel inte har något personalansvar, behöver prata löner och sånt, och eftersom man i flygbranschen har så otroligt tydliga roller var det aldrig något problem. Något som däremot var lite jobbigt var alla kommentarer som spelade an på de fördomar som finns kring pilot- och flygvärdinnepar. En del kollegor hintade om att Axel skulle gå vidare till nästa tjej så fort han tröttnat och sådant. Sedan var det svårt att hitta ett bra sätt att vara mot varandra på jobbet, det var så konstigt att vara hur keliga som helst privat och sen bete oss som om vi knappt kände varandra när vi jobbade. Men efter ett tag hittade vi en bra nivå.

 

Text: Johanna Paues

 

office depot fika och pentry

(Visited 45 448 times, 8 visits today)

RELATERAT INNEHÅLL

första hjälpen

5 steg till en säkrare arbetsplats

!0 frågor du inte vill ha som office manager

De 8 mest irriterande frågorna

Aldrig mer sladdtrassel

Aldrig mera sladdtrassel – expertens supertips

Bli mästare i laminering

Så vinner du första pris i laminering

Trendigt nytt kontor

Kontorstrender – en spaning från vårens möbelmässor

Kontorsprylarna som får kollegorna att tappa hakan

Jobbångest efter sommaren – såhär hanterar du den

Fikatipsen som gör kroppen glad

Ingen hålslagare? Fram med BORREN!

De 7 värsta kontorsmarodörerna – och hur du handskas med dem

Vad gör man inte för att slippa kollegans toalettlukt?

Uppklätt eller slackerstil – hur klär sig din bransch?

Vad vore vardagen utan namnskyltar? SÅHÄR!

”Kan du vara lite mer stilla så jag kan jobba bättre?”

Har du också en sådan här kollega? Gaaa!

Slipp gnället – här är julklapparna som gör alla nöjda

”Kopierar du den här bunten innan lunch?” Den mänskliga kopiatorn

Julpynta stilrent på kontoret – expertens bästa knep

8 kontorsprylar att önska sig i julklapp

”Tugga på, kollegor! Allt ska upp på väggen!”

Så ljussätter du för ett framgångsrikt arbetsliv

Kallt kaffe? Inte en chans med den här metoden!

Så gör du kontoret (ännu) mer klimatsmart

Herregud, vad GÖR han? Aaaaaj!

”Du tar och täljer de här också, va?” Kontorslivet utan… pennvässare

melodifestivalen

6 saker Melodifestivalen kan lära en kontorsråtta

Ett kontor utan kaffe? Argrrrhrhraaaa!! SKRÄCKEN!

Skräckfirandet på jobbet – tre födelsedagshatare berättar

”DIN MAMMA JOBBAR INTE HÄR!” Hur sätter du upp dina arga lappar?

Spaningen: Snart kontorsjobbar vi utomhus

Pärm

MEN JISSES MÄNNISKA, VILKET KAOS! Såhär ska ingen behöva ha det!

Det handlar om liv eller död – därför ska du välja Fairtrade

Öh, ok? Går ni på föris, eller? SKAFFA ETT BORD!

Företagsfest? Gör inte de här misstagen!

”Fransmännen är experter på att klaga” – 7 röster om kontorslivet utomlands

Världens häftigaste kontor – vi har listan

Pump it up! Den ultimata musiklistan på jobbet

”STOPP! Inte ett ord till!” 5 samtal du INTE vill få under semestern

Kontorets största no no’s – vi har listan

Att kramas eller inte kramas – lär dig när det passar

träna

Bli vältränad medan du jobbar – 7 smarta övningar

Lata och bortskämda? Din guide till kontorets 90-talister

Första hjälpen på kontoret – har ni vad som krävs?

Isabella Löwengrips stylist tipsar: Från office till fest på tre minuter

konferens

Så blir konferensen en hit – expertens bästa knep

kontorslivet utan gränser film

9 filmer om det mest förbjudna på kontoret

eksvärd

Ursäkta, vad sa du? Så hanterar du sexismen på jobbet

Julklappsdags? Här är 12 perfekta klappar till medarbetarna

mordgåtor

Hur du fixar en dödligt rolig kontorsfest med mordmiddag

God jul från oss på Kontorsliv!

Ditt skrivbord avslöjar vem du är – här är kontorsprylarna som passar DIG

Lyth

Proffsets vackra paketinslagning – enkelt att göra själv

Expertens tips: Så slipper du julstressen på jobbet

frisk snusk

URK! 7 saker du inte bör äta vid skrivbordet

mindfulness

”Känn värmen från kopiatorn” – mindfulness för kontorsarbetare

kontorscykel

Kontorscykel nya sättet att röra sig på jobbet

trivsel via mini bibliotek med läsfåtölj

8 idéer som höjer trivselfaktorn på kontoret

GDPR säker dokumenthantering

GDPR – prylarna du behöver för säker dokumenthantering

välja skrivare guide office depot

Stor guide: 7 frågor att ställa innan du köper skrivare

hållbart kaffe arvid nordquist

5 skäl varför schyst kaffe i koppen spelar roll

lista inte glömma jobbet semestern

10 saker du INTE får glömma före semestern

Läkare: ”En timmes sittande förkortar livet med 22 minuter”

Öppet kontorslandskap – så överlever du med 5 bästa knepen

byta jobb

5 säkra tecken på att det är dags att byta jobb

Utbränd

Utbränd? Så hjälper du kollegan som stressar sig sjuk

11 sätt som får kollegorna att älska dig

Vi listar – läsningen du kommer att känna igen dig i

Här är Sveriges snyggaste kontor

fruktkorg

5 frågor att svara på innan ni beställer fruktkorg

Digitalisering för dummies – vi reder ut begreppen

Bli mer effektiv! 6 experttips som gör skillnad

Guide: Hitta bästa kontorsstolen för dig

Det enkla superknepet som kommer att boosta ditt yrkesliv

Sätt fart på karriären – mentala tränarens supertips

11 prylar som sätter guldkant på jobbresan

konflikt på jobbet elaine eksvärd

Elaine Eksvärd: Ta tag i konflikten med kollegan – men gör det snyggt

Stor guide: Så blir du av med papperskaoset

bullet journal exempel på uppslag i anteckningsbok från Dorotea Pettersson

Bullet journal – planeringsmetoden som gör dig organiserad, effektiv och lugn

Från trista hörnan till prunkande oas – så lätt fixar du kontorets uteplats

Så ordnar du bästa sommarpartyt med kollegorna – festfixarens supertips

Ordning på skrivbordet! Metoderna som gör det enkelt

sommarkänsla jobbet kontoret

De 6 bästa knepen för att överleva sommaren på kontoret

Jobba var du vill – här är prylarna för ditt mobila kontor

Så förlänger du sommarfeelingen – 7 härliga tips

Nystart! Nu börjar din bästa jobb-höst någonsin

Experten tipsar: Så får ni bättre möten

Printa på rätt papper

Printa snyggt på rätt papper – stor guide

5 måsten för ett piggt kontor – trots mörkare tider

Ditt kaffe avslöjar din personlighet – vad dricker du?

Profilprodukter: Höstens hetaste prylar att sätta loggan på

Tänk rosa! 6 enkla sätt att stötta kampen mot cancer

Så hittar du tangentbordet för dig

Halloween! 8 sätt att skrämma dina kollegor

11 härliga skrivbordsprylar som boostar kreativiteten

Vilken kontorstyp är du? Gör vårt test!

7 största synderna att begå på mötet

Snyggaste kontorsbuketten

Snyggaste kontorsbuketten – så här gör du

Kärlek på kontoret? Så undviker du missarna

Låg energi? 7 sätt att få igång kollegorna!

Sunkiga whiteboards? Vi har knepen

Bursjöö

Nå dina träningsmål på lunchen – PT:ns bästa tips

7 steg till ett rent klimatsamvete på jobbet

Så här slipper du få ont i nacken

Ergonomens bästa tips för en värkfri arbetsdag

Experten: Så blir du av med musarmen

Andas dig frisk

Aaaaahndas dig lugn och minska stressen

Te som gör nytta för just din kropp – vi guidar dig rätt

Här är apparna som uppgraderar ditt hemmakontor

Hand Hygiene Day – Tvättar du händerna på rätt sätt?

Den perfekta pennan – här är guiden

Slö i knoppen? Här är maten som gör dig smartast på jobbet

Nina Jansdotter

Jansdotter: 7 oskrivna regler för sociala medier på jobbet

gamnacke, skärmnacke, padnacke, ryggbesvär

De 5 viktigaste tipsen för att undvika gamnacke

Ineffektiv? Så tar du makten över telefonen