DELA INNEHÅLLET
De är bekväma och blasé och kommer aldrig i tid. Den nya generationens medarbetare beskrivs ofta med hårda ord. I stället för att irritera dig – lär dig förstå 90-talisterna och skapa en kontorskultur som hänger med i tiden.
– Jag tyckte att det fanns så mycket fördomar om 90-talister, att ingen verkade fatta vad vi egentligen är och vill.
Sofia Kacim, själv född på 90-talet, berättar om hur det kom sig att hon började föreläsa om den nya generationens medarbetare, som i allt större utsträckning befolkar våra kontor i dag. Tjugo-plussarna. Födda på 90-talet, uppvuxna med en mobil i handen och med ett nytt sätt att tänka, kommunicera och se på sin roll i samhället.
– Vi anses ofta vara lata och dryga och vilja ha allt serverat på ett silverfat. Att vi inte vill jobba för något och att vi vill bli chefer direkt. Många tycker att vi har en fel bild av vad ett arbete är. Men det här handlar om att vi ställer andra krav än man gjort tidigare, säger Sofia Kacim, som förutom att föreläsa om sin generation också arbetar som retoriker.
Hon berättar att hon brukar rada upp några punkter på typiska drag hos 90-talister, baserade på forskningsrapporter och intervjuer.
– Vi i den unga generationen väljer till exempel våra arbetsgivare minst lika mycket som de väljer oss. Ta Siri Andersson till exempel, tjejen som häromåret gick ut med en kampanj där hon sökte Sveriges bästa chef – i stället för att söka jobb. Ett typiskt 90-talistdrag!
”Vi är våra egna sociala varumärken, vi marknadsför oss själva i sociala medier och vad vi gör blir en stor och viktig del av det”
– Transparens är en annan viktig punkt för oss, att vi inte går med på corporate bullshit. Vi vill veta vad som gäller och ha en rak, koncis och tydlig kommunikation med dem vi jobbar med. Det är också viktigt att vi jobbar med något som vi kan stå för. Vi är våra egna sociala varumärken, vi marknadsför oss själva i sociala medier och vad vi gör blir en stor och viktig del av det, säger Sofia Kacim.
Fria tider provocerar
För en generation som egentligen aldrig upplevt en tid utan mobiler och internet kan det vara svårt att acceptera kontorstider och att alltid sitta vid samma skrivbord och jobba.
– Det verkar vara något som ofta provocerar den äldre generationen, att många 90-talister vill kunna vara flexibla med när de är på kontoret. Ta min arbetsplats till exempel. Jag är yngst där och kommer sent och går sent, medan de äldre kollegorna med barn kommer tidigt och går tidigt. Där behövde vår chef säga att det är okej att komma och gå när man vill, så länge man gör det som ska bli gjort, säger Sofia Kacim.
– Dessutom, fortsätter hon, förväntas många av oss vara tillgängliga på kvällar och helger nu, därför ser vi det som självklart att kunna gå i väg på yoga mitt på dagen om vi vill det.
Hur ska det gå med köksveckor, tömning av pappersinsamlingen och andra ansvarområden som ska delas upp på kontoret när halva styrkan kommer och går lite som de vill?
– Det kanske inte funkar att de som har väldigt oregelbundna kontorstider har köksvecka till exempel, men kanske finns det något annat område som passar dem bättre? Vi måste bli mer flexibla i hur vi löser sådana saker!
Sofias bästa tips för ett kontor som fungerar över generationsgränserna
1. Kommunicera mera! Gå in för att förstå varandra i stället för att bli irriterade.
2. Se till att det finns smårum för ostörda Skype- eller telefonmöten med kollegor som inte är på plats.
3. Skapa ett kontor man trivs på och där man kan tillåtas vara kreativ!
4. Många sociala ytor är viktigt för att 90-talister ska trivas.
5. Ha inte tänket att one size fits all – se till att man kan arbeta på många olika sätt. Sittande i en fåtölj, stående, ensam, tillsammans med andra. Tänk utifrån personerna som jobbar på arbetsplatsen. Vilka är de, vad behöver de?
6. Prata om er policy kring tider. Är det okej att komma och gå som man vill? Se till att ni förstår varandra.
Text: Johanna Paues