Papper, välj rätt sort och printa snyggt för ditt behov – Stor guide

Printa snyggt på rätt papper – stor guide

Även om vi går mot ett allt mer digitalt samhälle är papper fortfarande en av de största förbrukningsvarorna hos företag. Men att välja rätt sort är inte alltid det lättaste, utbudet är enormt och det finns många faktorer att ta hänsyn till. Här är guiden du behöver.

Printa på rätt papper

Vi börjar på kontorets papperslager – hur papper förvaras har nämligen betydelse. En kartong papper innehåller vanligtvis buntar om 500 ark för att skydda innehållet och allra bäst är att öppna en bunt i taget. Papperet mår nämligen bra av att ligga i sina buntar och förvaras svalt. Har ni däremot ett stort pappersmagasin och hög pappersåtgång går det bra att beställa en expressbox som innehåller 2 500 lösa ark.

Oavsett hur arken är förpackade utsätts de för temperaturskillnader och olika fuktighetshalter under transport. För att papperet inte ska trassla i maskin och för att utskriften ska bli så bra som möjligt ska du låta det stå i den miljö där det ska användas i minst 24 timmar innan förpackningen öppnas.

Att skriva ut i färg

Hur vitt papper ni ska ha beror på vilken sorts färger ni ska använda er av. Papper med hög vithet passar bra för starka och klara färger medan det kan få ljusa färger att se matta ut. Skriver ni ut i färg är det bästa att använda sig av vitt papper. Vill ni använda färgat papper är det bäst att skriva ut i svartvitt, annars finns risk för dålig färgåtergivning då skrivarfärgen går ihop med papperets färg.

ColorLok-teknologin är en metod där papperet för bläckstråleskrivare behandlas så att tryckfärgerna inte sjunker ner lika djupt i papperets fibrer och fastnar bättre på ytan. Det gör att färgerna framträder skarpare, tydligare och starkare. Torktiden förkortas också. Papperet ”låser fast” pigmentet på ytan. Även returpapper ser bättre ut eftersom ColorLok-teknologin leder till utskrifter på returpapper med ett starkare, klarare utseende. Att pigmenten sitter på pappersytan förenklar dessutom återvinningen, vilket är ett stort plus.

Val av pappersvikt

Tjockleken på papperet beror på vilket användningsområde utskriften ska ha. Ett pappers vikt anges i gram per kvadratmeter. Ett vanligt papper som ska användas för vardagsutskrifter och kopiering i laser- eller bläckstråleskrivare har oftast vikten 80 gram.

För att komma fram till vilken ytvikt på papperet man behöver måste man ta hänsyn till flera olika faktorer. Dels vilken känsla och vilket utseende man eftersträvar, men även kvalitet och opacitet, det vill säga hur poröst papperet är, spelar roll. En låg opacitet ger ett mer genomskinligt papper medan en hög opacitet ger ett mindre genomskinligt papper.

Läs mer: Välj den perfekta pennan – här är guiden

Vilket papper passar dig?

Fortfarande svårt att välja? Här följer vår kompletta pappersguide!

lyxigtpapper

Lyxigt papper
Ett lumphaltigt papper är ett papper som består av minst 25 procent bomullsfiber. Papperet får en hög slitstyrka och en tygliknande känsla. Sådana papper används för brev och korrespondens när man söker en hög kvalitet och känsla.
Exempel: Sweden Bond Laser eller Conqueror (för laser).

arkivbetändigtpapper

Arkivbeständigt papper
Behövs när du ska skriva ut handlingar som enligt svensk lag kräver lång förvaringstid, som dokumentation från rättsväsendet, kyrka, administrativa myndigheter med mera. Denna typ av papper passar även bra för diplom, betyg och som exklusivt brevpapper.
Exempel: Svenskt Arkiv (för laser och bläckstråle).

Miljövänligt papper
Har ert företag en hög miljöprofil är miljömärkt papper en nyckelfråga. I dag finns det återvunnet papper som har en hög vithet men ändå är miljödeklarerat och totalt klorfritt.
Exempel: MultiCopy Zero (för laser och bläckstråle).
visionpro

För färgutskriften
Här är det viktigt att ha ett papper som inte har för hög opacitet så att färgerna sugs in för mycket i papperet. Vid färgutskrifter kan det behövas en lite högre ytvikt för att kunna återge skarpa linjer och konturer. Beroende på användningsområde, exempelvis en presentation eller en broschyr, kan olika typer av papper vara att föredra.
Exempel: Office Depot Vision Pro, lite tjockare och lyxigare, eller Office Depot Colour Printing A4, högsta kvalitet för kopiering (för laser och bläckstråle).
vardagsutskriften

För vardagsutskriften
Ett papper med ytvikten 80 gram brukar vara standard. Här behöver ni inte någon lyxig känsla, men ändå en bra kvalitet.
Exempel: Office Depot Everyday (för främst svart/vit kopiering samt laser), eller Data Copy Everyday Printing (för laser och bläckstråle).
BUISSNESS

För företagspapper
Här behövs ett ytjämnt allroundpapper med lite högre kvalitet än vardagsutskriften. Papperet ska gärna klara av både svart/vitt samt någon enstaka färgutskrift.
Exempel: Office Depot Business (för laser och bläckstråle).

fotopapper

För fotoutskrifter
För att skriva ut bilder på fotopapper behövs ett papper med behandlad yta och högre gramvikter. Här kan du välja mellan högblank yta eller lite mattare.
Exempel: Office Depot Professional Inkjet Photo Paper (bläckstråle) eller HP Laser Photo Paper (laser).

Text: Sara Schröder. Foto: Office Depot

OfficeDepotBanner550x138_Kontoret

(Visited 6 701 times, 1 visits today)

RELATERAT INNEHÅLL

Aldrig mer sladdtrassel

Aldrig mera sladdtrassel – expertens supertips

lista inte glömma jobbet semestern

10 saker du INTE får glömma före semestern

Här är apparna som uppgraderar ditt hemmakontor