DELA INNEHÅLLET
Egentligen är det rätt enkelt – din attityd gör skillnad för stämningen på kontoret. Dessutom: ju mer omtyckt du är bland kollegorna, desto enklare och trevligare blir dina arbetsdagar. Följ våra tips och bli lätt att älska!
-
-
Hälsa och kom ihåg namnet
Har du någon gång varit lite för blyg för att sträcka fram handen och hälsa ordentligt på en ny bekant? Bestäm dig för att aldrig låta det hända igen! Att hälsa – och sedan upprepa namnet för dig själv för att komma ihåg det – är ett effektivt sätt att visa att du är intresserad och tycker att det är viktigt att lära känna personen. Något som givetvis ökar chanserna för att bli omtyckt betydligt.
-
Få kollegorna att prata om sig själva
Att prata om sig själv triggar i gång belöningssystemet och får oss människor att må bra. Ta därför för vana att ofta fråga dina kollegor på kontoret om deras liv. Tips! Börja med en fråga om något som du vet är positivt i kollegans liv, och ställ först därefter allmänna frågor om läget. Lyckokänslorna från första frågan kommer att smitta av sig på hela samtalet – och på vad kollegan känner för dig.
-
Var öppen
En människa som utstrålar öppenhet, både med kroppsspråket och med sin attityd, är lättare att ta till sig och tycka om. Det menar Nicholas Boothman, föreläsare och författare till bästsäljaren ”How to Make People Like You in 90 Seconds”. Rikta ditt hjärta mot den du talar med på kontoret (rent bokstavligt alltså), luta dig en aning framåt och knäpp upp jackan eller kavajen.
-
Fokusera på det positiva
Ingen blir vare sig gladare eller mer inspirerad av att umgås med någon som sprider negativa känslor omkring sig på kontoret. Är du inte född med gåvan att se allt från den ljusa sidan – öva! Det kommer att löna sig.
LÄS MER: Så hanterar du konflikten med kollegan snyggt – Elaine Eksvärds bästa tips
-
Var en god lyssnare
Vi människor dras till dem som tydligt visar ett intresse för oss, som inte avbryter oss eller plötsligt byter samtalsämne när vi talar. Alltså: tänk på att lyssna aktivt på den du pratar med, ställ frågor och sätt dig in i den andra människans situation. Det kommer att få din kollega att känna sig både bekräftad och sedd – och dig att bli omtyckt.
-
Respektera andras tid
Att ”titta förbi” kollegornas skrivbord eller arbetsrum i tid och otid må kännas spontant och härligt i stunden, men kan mycket väl upplevas som precis tvärtom. I dag, när vi ständigt blir avbrutna av plingande telefoner och ofta behöver jobba effektivt för att få ihop livspusslet kan en kollega ”som bara vill säga hej” snabbt rankas som kontorets jobbigaste typ.
-
Le!
Här gäller det förstås att välja sina tillfällen – att avfyra ett stort leende mot kollegan på kontoret som precis drabbats av sorg är ingen bra idé men rent generellt är hjärtliga grin av godo. Forskning visar dessutom att personer har lättare att komma ihåg glada människor.
-
Skvallra positivt
Hur du pratar om andra på kontoret kommer att reflektera hur omgivningen ser på dig. Att snacka skit om kollegorna är därför ingen bra idé, det kommer med största sannolikhet att falla tillbaka på dig själv. Att prata om sina kollegor på ett positivt sätt och vara generös med uppriktiga komplimanger är däremot smart. Obs! Låt det inte gå överstyr, då kan det uppfattas som fjäsk!
-
Var stöttepelaren på kontoret
Vare sig det handlar om att retweeta en kollega eller säga högt och tydligt att du tycker att hens idé är toppen under mötet – en stöttande kollega är en omtyckt kollega.
-
Om du inte gillar någon – låtsas
Tänk efter nu: visar du med ditt kroppsspråk att du inte gillar en kollega? Sluta med det i så fall, det är inte särskilt konstruktivt. Satsa i stället på att göra det bästa av situationen, ni är trots allt där båda två för att göra ert jobb så bra som möjligt och med ett kroppsspråk som signalerar välvilja och öppenhet blir möjligheterna att vända en negativ situation till en positiv större.
-
Be om råd
Att be om att få ta del av någons klokhet och erfarenhet är att slå två flugor i en smäll. Du både smickrar den du frågar och visar din egen sårbarhet, något som ofta väcker sympati. Men gör det ärligt!
-
Text: Johanna Paues