Semestern slut – 7 härliga tips på hur du förlänger sommarfeelingen

Så förlänger du sommarfeelingen – 7 härliga tips

Så är vardagssnurren i gång igen. Inte redo? Lugn, det finns sätt att få semesterkänslan att hålla i sig. Länge.

1. Undvik tokbokandet!

För många associeras semestern till möjligheten att vara spontan. Genom att inte boka in aktiviteter under fritiden ger du dig själv mer tid till att låta lusten styra, inte minst eftersom kvällarna fortfarande är så ljusa. Ta ett kvällsbad i närmaste sjö eller gör en middagspicknick med vännerna eller familjen. Kort sagt, använd kvällarna till att göra sådant du brukade göra under semestern.

shutterstock_407951059
Fyll inte kalendern på en gång!

2. Ta dig ut på lunchen

Under större delen av året bor vi i ett av världens mörkaste och kallaste länder. Följ vårt råd: så länge det är varmt och ljust, utnyttja det! Ta dig ut på lunchen, no matter what. En joggingtur med kollegorna kanske?

3. Håll fast vid semesterritualerna

Brukade du äta fruktsallad till frukost under semestern? Fortsätt med det även när vardagen har dig i sitt grepp! Känslominnet kommer att triggas i gång så fort du stoppar skeden i munnen.

shutterstock_391995709
Åt du fruktfrukost under semestern? Fortsätt med det!

4. Satsa på förändring

Vardagen består ofta av invanda rutiner, samma gamla dag ut och dag in. Att göra en förändring som känns kul och inspirerande kommer att hålla dig fräsch i sinnet och tråklunken långt borta. Det kan handla om allt från att byta färdsätt till jobbet till att börja laga mat efter nya recept, skaffa dig en ny hobby, utvidga ditt sociala nätverk eller byta jobb.

5. Tid för sinnesro

Lediga veckor innebär för många betydligt mer tid för eftertanke än den hetsiga vardagen. Lite synd – är det någon gång vi verkligen skulle behöva fler stunder av sinnesro är det under de mest intensiva dagarna. Gör som många av världens ledande entreprenörer och politiker, börja meditera en liten stund varje dag. Flera studier har visat att det minskar stress och gör oss lyckligare, lugnare och mer kreativa.

shutterstock_402404413
Lägg skärmarna i en hög på fritiden – och låt dem ligga där.

6. Våga skärmfritt

Vi har med stor sannolikhet aldrig varit mer stressade än i dag – våra hjärnor är helt enkelt inte anpassade för den ständiga möjligheten till ny information som smarta telefoner, surfplattor och datorer ger oss. Under semestern kopplar många ner och ett effektivt sätt att behålla den vilsamma känslan är att låta fritiden vara så skärmfri som möjligt. Lättare sagt än gjort, men effektivt om du lyckas.

7. Mjukstarta

Att för snabbt gå från en skön semesterlunk till att rusa sig igenom vardagen kan bli en chock – och kommer helt klart att sudda ut allt vad semester heter ur sinnet. Planera inte in ett supertempo under den första tiden i vardagen, vare sig på jobbet eller under din lediga tid.

Text: Johanna Paues

(Visited 2 683 times, 1 visits today)

RELATERAT INNEHÅLL

”STOPP! Inte ett ord till!” 5 samtal du INTE vill få under semestern

Andas dig frisk

Aaaaahndas dig lugn och minska stressen

!0 frågor du inte vill ha som office manager

De 8 mest irriterande frågorna