DELA INNEHÅLLET
Att vara miljömedveten och vilja göra kontoret så klimatanpassat som möjligt är i dag en självklarhet för de flesta av oss. Men var ska man börja och vilka saker gör egentligen störst skillnad? Här är expertens tips på hur du kan påverka det stora genom att förändra det lilla.
I dag är en miljöanpassad verksamhet något som många kunder förväntar sig och hållbarhetsfrågorna har fått en naturlig och självklar plats på företagens agendor. Att välja kontorslokaler med en bra energiprestanda och se till att energin kommer från förnybara källor är toppen – men sedan då? När man redan är på plats?
Anna Jarnehammar är enhetschef på IVL Svenska miljöinstitutet. Hon säger att även om du har störst möjlighet att skapa energieffektiva lösningar vid nybygge eller renovering finns det mycket klimatsmart du kan göra i efterhand.
– En mycket viktig fråga är hur man reser till och från ett kontor. Lösningar som bilpooler, kontorscyklar och att använda klimatsmarta cykelbud är viktiga för att minska på de stora klimatbovarna. Underlätta för besökare att komma till och från kontoret med kollektiva färdmedel. Enkla instruktioner om var närmaste busshållplats finns är mycket värt. Digitaliseringen har också gjort det möjligt att i större utsträckning jobba utanför kontoret, som hos kund eller hemma. Att ha virtuella möten i stället för resor sparar också in på klimatavtrycket, säger hon.
Planera klimatsmart
När det gäller inköp till kontoret handlar det om att dels försöka planera dem så att antalet leveranser blir så litet som möjligt, och dels tänka på att man väljer energieffektiva produkter. All utrustning som kräver energi bör väljas utifrån hur mycket apparaten förbrukar, då bidrar kontoret som mest till att minska klimatutsläppen.
– Det kan vara datorer, skrivare, mobiler, projektorer och annan utrustning. Att till exempel ställa krav på låg energianvändning vid stand-by-lägen och se till att det enkelt går att stänga av utrustningen helt är viktigt, säger Anna Jarnehammar.
Utrustningen bör också gå att uppgradera eller laga, så att man slipper byta ut exempelvis skrivare i onödan.
”All utrustning som kräver energi bör väljas utifrån hur mycket den förbrukar, då bidrar kontoret som mest till att minska klimatutsläppen.”
– Det blir viktigare att spara på materialresurser framöver. Återbruk är något vi ser även inom inredning. I stället för att av ren slentrian byta ut alla möbler vid en ombyggnation kan vi återanvända, köpa begagnat, uppgradera och reparera befintliga varor mycket mer i framtiden.
Men, även om viljan finns där brukar det inte vara det lättaste att ändra på gamla vanor.
– Om man till exempel inte har rutiner för att släcka lampor och datorer krävs det kanske en kampanj eller liknande. Det kan därför vara viktigt att sätta upp mål, följa upp arbetet och arbeta med ständiga förbättringar, avslutar Anna Jarnehammar.
Checklista för klimatsmart kontor
→ Byt till energieffektiva armaturer, som led-lampor.
→ Planera era köp så att ni minimerar antalet leveranser.
→ Koppla in enkla förgreningsdosor vid kontorsplatserna så att du enkelt kan stänga av allt med en knapp.
→ Bistå besökare med tips på kommunala transporter. Helst i digital form, så att man enkelt kan koppla upp mot Google maps eller liknande.
→ Öka livslängden på saker. Byt inte ut möbler, datorer och utrustning så snabbt.
→ Återbruka uttjänt elektronik. Du kan uppgradera dem.
→ Källsortera. Matavfall blir till biogas och glas, plast samt metall bör återvinnas.