Karriär: Träna upp din vinnarattityd – expertens tips

Sätt fart på karriären – mentala tränarens supertips

Det börjar med att du bestämmer dig. Mentala tränaren Olof Röhlander ger dig tips på hur du ska tänka för att våga ta plats, blir mer kreativ och nå dina mål på jobbet.

Känner du att du står och stampar på jobbet? Har inspirationen och arbetsglädjen försvunnit? Då är det dags att ta tag i situationen – och börja förändra.

– Bestäm dig för att du ska bli en vinnare. Inse att du inte är ditt förflutna, du är dina beslut.

 

Det säger Olof Röhlander, den före detta elitidrottaren som sadlade om och nu är en av Sveriges mest anlitade och prisbelönta mentala tränare och föreläsare. Han är också författare till flera bästsäljande böcker om hur man kan träna upp sin inställning till jobbet och livet och menar att det första du ska fundera över är vilka beslut som tog dig dit där du är i dag. Om du hade tagit andra beslut hade allt varit annorlunda.

– Den tanken är inspirerande och häftig. Det är egentligen inte så allvarligt, livet är fullt av nya beslut. Du måste inte jobba där du gör, du kan sluta, du är inte ett offer. Du kan alltid påverka din situation, säger han.

Träna dig till framgång

Enligt Olof Röhlander kan det handla om antingen en inre eller yttre förändring. Den yttre innebär att du byter jobb eller att du gör en materiell eller fysisk förändring. Det kan vara vettigt ibland men ofta är den inre förändringen effektivare.
– Metoden att sticka så fort det blir jobbigt är inte att rekommendera. Då är det bättre att identifiera vad du vill förändra och sedan ta nya beslut, som till exempel ”jag ska bli bättre på att säga ifrån”.

”Titta på någon annan. Vad har hon som gör henne till en vinnare? Lek och dröm, det startar en process.”

 

En vinnarattityd går att träna upp. Olof Röhlander menar att vi alla är vinnare redan i dag på olika områden – om det så handlar om bakning, att strukturera, att vara en god lyssnare. Gå till dig själv, hitta vinnarkänslan och fråga dig inom vilka andra områden du skulle vilja känna så. Eller hitta en förebild.

– Titta på någon annan. Vad har hon som gör henne till en vinnare? Lek och dröm, det startar en process, menar Olof Röhlander och tipsar om ett beslut som är bra att ta:
– Bestäm dig för att inte undvika problem. Tänk såhär: ”Jag hoppas att det inte blir lätt, så att jag kan utvecklas”, säger han.

– Det finns en potentiell energi i motgångar. Folk som är vinnarskallar har inte alltid varit bra, de har också haft det jobbigt. Det som gjort dem till vinnare är att de har en bra förmåga att se målet och inte haka upp sig på hindren på vägen.

En vinnare är också bra på att vända saker som händer till sin egen fördel.
 – Använd dig av konstruktivt självbedrägeri. Om två scenarier är lika möjliga, välj det som är mest konstruktivt för dig. Har det gått dåligt några gånger kan det ju vara bra, då slipper du ha någon press på dig.

 

 

Ta svart bälte i mental styrka – så gör du:

1. Vänd allt till din fördel

• Öva så här: Bestäm dig för att under en dag ha inställningen att vad som än händer så är det bra. Försök att vända varje situation till något positivt.
• Tänk så här: Är det slut på papperet i skrivaren? I stället för att tänka: ”Åh vad jobbigt”, se det positiva med att du måste gå och fylla på papper. Till exempel: ”Vad bra, då får jag lite motion!”
• Resultat: Först och främst får du en roligare dag. Humor är ett sätt att skapa en vinnare, det blir lättare att skaka av sig saker om du har kul på jobbet.

 

2. Sluta anta

• Öva så här: Träna på att inte anta så mycket i kontakt med andra. De kanske faktiskt inte förstår vad du vill. Bestäm dig för att bli bättre på att kommunicera och träna förmågan att bli tydlig.
• Tänk så här: Vad är det jag vill nu? Finns det något sätt jag kan förtydliga det jag vill? Vad är det värsta som kan hända om du är tydlig, kanske är det inte så farligt som du tänkt dig? Visst vågar du!
• Resultat: När du gör dig själv tydlig och inte förutsätter att andra vet vad du vill så växer du mentalt och ser lättare nya möjligheter. Du känner dig som en vinnare!

 

3. Bli bättre på att fika

En av de bästa förmågorna för att bli en vinnare är att kunna vara ”av och på”. Därför är det viktigt att gå och fika. Att skippa fikat är en dålig strategi om du vill nå bättre resultat på jobbet. Fysisk förändring är viktigt.

• Öva så här: Sluta jobba lite då och då och bara ha det trevligt, roligt, prata med andra, gör ingenting en stund.
• Tänk så här: Om jag slappnar av en stund blir jag bättre på att koncentrera mig när jag behöver.
• Resultat: Du får energi över till det som är viktigt. Man måste ha roligt och göra andra saker för att fylla på i det kreativa förrådet.

Text: Challe Lundholm  Foto: Pontus Höök

(Visited 5 831 times, 1 visits today)

RELATERAT INNEHÅLL

Andas dig frisk

Aaaaahndas dig lugn och minska stressen

Ineffektiv? Så tar du makten över telefonen

Pump it up! Den ultimata musiklistan på jobbet