DELA INNEHÅLLET
Svart är uppiggande och kamomill lugnar oss. Så långt är de flesta med. Men teer kan vara mycket mer än så, inte minst om du satsar på örter i koppen. Vi har frågat experten om kontorsråttornas guldkorn i telådan.
– Jag tänker mig att det finns framför allt två sorters tedrickare i världen: de som aldrig lärde sig dricka kaffe när de var små, och de som dricker te för att de druckit för mycket kaffe och tycker att teer är lite mjukare kusiner.
Det säger Elin Unnes, rockjournalist, odlingsnörd, ena halvan av podden Grönsakslandet och författare till boken Herbariet, en vetenskapssagobok och manual för odling av läkemedelsväxter. Hon tycker att många fastnar mellan två olika åsikter när örttéer kommer på tal.
– Antingen är det ”äh, den där mumbojumbon funkar ju inte” eller en diffus rädsla, säger hon.
En rädsla som oftast är obefogad.
– Visst, om man tar medicin, lider av en sjukdom, ammar eller är gravid ska man alltid dubbelkolla med Sjukvårdsupplysningen eller FASS så att ens tillstånd inte krockar med örten man är sugen på. Men annars räcker det med en snabb sökning, och sen är det bara att köra på! Det värsta som kan hända är ju att man tar fel te i fel situation – som när jag råkade dricka starkt lugnande vänderotste på morgonen i stället för på kvällen och gick runt som en smilande zombie hela förmiddagen, berättar Elin Unnes.
”Det känns som om örternas kraft håller på att uppvärderas igen, efter bottennoteringarna under den värsta industrialiseringen”
Trots att kunskapen om örter generellt sett är rätt låg tror hon att de milt medicinska teernas framtid är ljus.
– Det känns som om örternas kraft håller på att uppvärderas igen, efter bottennoteringarna under den värsta industrialiseringen, säger hon.
Te på vänderot i deadlinetider
Så vilka är Elin Unnes bästa teer för den fnasiga och bleka kontorsråttan med ömmande axlar och sur stressmage?
– Jag tycker att en bit färsk ingefära alltid ska finnas i närheten av vattenkokaren, och så är torkat äpple ett bra kontorste – för att det är bra för matsmältningen, som ju kan bli trasslig om man sitter mycket. Svartvinbärste är bra också, alltså te gjort på bladen från svartvinbärsbusken – inte svart te med svartvinbärssmak – det är rikt på C-vitamin. Ringblomma tycker jag också är rolig: traditionellt har blomman använts i buljongkok, teet smakar milt umami och har ansetts ”trösta anden”, vilket ju kan behövas på kontoret. Personligen tycker jag att ringblomma tröstar magen också, säger Elin Unnes.
LÄS MER: En timmes sittande förkortar livet med 22 minuter
Själv dricker hon gärna lite starkare grejer – sådana som man kan behöva läsa på om innan man börjar dricka.
– Vänderot, som använts för att bota PTSD, dricker jag i deadlinetider. Då funkar johannesört också, den som Ulf Lundell sjunger om. När jag får ont i huvudet av stress dricker jag teer med lavendel och älggräs – som är som naturens aspirin. Men jag måste också ge en shout out till den gamla hippiedrycken ofiltrerad äppelcidervinäger. Ett par teskedar i ett glas kallt vatten stillar törsten på sommaren, och kan ibland hjälpa till att dämpa hungerkänslor. Satsa på ett glas vinägervatten i stället för kaka till fikat på eftermiddagen!
Så här påverkar teerna dig
Klassiska teer
- Rooibos – sägs kunna lindra mot besvär som allergier, astma, kolik, hösnuva och eksem och dessutom motverka åldrande. Detta är dock inte vetenskapligt belagt. Innehåller inget koffein och är därför bra att dricka på kvällen.
- Grönt te – det här är en riktig hälsokung bland teerna. Grönt te ångas direkt efter skörd och får därför behålla sina nyttiga ämnen i större utsträckning än svart te. Bland annat är det gröna teet rikt på antioxidanten EGCG, som ger oss många hälsofördelar. Några koppar om dagen sägs motverka cancer, hjärtproblem, höga kolesterolhalter, artrit, infektioner och olika tandproblem. Det ska också öka ämnesomsättningen. Obs! Drick inte mer än ca 10 små koppar om dagen, det kan ge skador på lever och njurar.
- Svart te – vårt allra vanligaste te är inte fy skam det heller. Svarta teer innehåller ämnet flavonoider, som minskar risken för åderförkalkning. Svart te sägs rena kroppen och stärka immunförsvaret. En studie har också visat att kvinnor som dricker svart te löper minskad risk att få äggstockscancer.
Örtteerna
- Ingefära – ingefäran är känd för sina antiinflammatoriska egenskaper och för att främja matsmältningssystemet. Den sägs också öka förbränningen i kroppen.
- Kamomill – milt lugnande. Går att bleka håret med också!
- Äpple – rikt på C-vitamin och antioxidanter. Har använts vid matsmältningsbesvär.
- Svartvinbärsblad – rikt på C-vitamin.
- Citronverbena – milt lugnande och med rolig tuttifruttismak.
- Ringblomma – har traditionellt använts vid magsår.
- Salvia – har använts som universalmedel, bland annat för att förbättra hjärnans funktion och stärka minnet.
- Nässlor – en smak man behöver vänja sig vid, men teet är väldigt rikt på vitaminer och mineraler, vilket ju är extra bra att få i sig under den mörka årstiden.
- Åkerfräken – behöver kombineras med något gott – svartvinbärsblad, äpple eller ingefära – men innehåller mycket kisel, vilket kan stärka hår, hud och naglar, som ju kan bli lite uppfrätta av datorskärmar och torra inomhusmiljöer.
- Lavendel – gör dig lugn men inte trött.
Psst! För att få ingefäran att hålla sig fräsch, testa Elin Unnes knep:
”Börja med att skära bort alla eventuella skador och fulheter – sånt blir till mögel på bara några dagar. Lägg sedan ingefäran i kallt vatten blandat med vinäger. Jag använder ett par små koppar vinäger till en hel diskho – dra ner på mängden om du tvättar en mindre omgång i en mindre skål. Låt ligga i 15 minuter, skrubba sen biten försiktigt med en rotborste. Ingefäran ska vara ren men oskadd. Avsluta med att skölja i rent, kallt vatten och låt torka på en ren handduk eller hushållspapper. Ingefäran kommer att hålla sig fin även utanför kylen, de ställen där man skär bort bitar ”läker” och man behöver inte ens bry sig om att skala om man inte vill.”
Text: Johanna Paues. Foto på Elin Unnes: Lina Scheynius