Tvättar du händerna på rätt sätt? Förmodligen inte

Tvättar du händerna på rätt sätt? Förmodligen inte

Bästa knepen för att hålla både dig och kollegorna friska: tvätta händerna på rätt sätt, torka dem ordentligt efteråt och håll koll på snuskfällorna.

Bakterier finns överallt, de flesta nyttiga och livsviktiga för oss. Men rätt som det är dyker det upp oönskade rackare. Så länge de inte kommer in i våra kroppar orsakar de oss sällan någon skada. Men våra händer kan transportera bakterier in i kroppen via mat, munnen mm. Att tvätta händerna, och göra det på rätt sätt, är därför något av det viktigaste du kan göra för att hålla dig och din omgivning friskare. Inte bara efter varje toalettbesök utan även innan du ska äta något eller när du varit ute.

Bakterier gillar fukt
Men det räcker inte att bara tvätta händerna lite snabbt med tvål och vatten.  Du måste göra det under hela 20-30 sekunder. ”Det gör jag säkert redan”, tänker du – men testa nästa gång du är i handtvättartagen hur länge du normalt sett tvålar in dig. Inte riktigt så länge, kanske?

Sedan är det viktigt att du noggrant torkar händerna med en pappershandduk vilket tar bort kvarvarande bakterier och smuts.
– Du ska se till att bli helt torr om händerna. Bakterier älskar fuktiga händer och både bakterier och virus överförs lättare till andra ytor från fuktiga händer. Missa heller inte att torka mellan fingrarna. säger Jenny Logenius, Global Brand Innovation Manager Healthcare för Tork på hygienföretaget Essity.

 

60 % av anställda i öppna kontorslandskap säger att de oroar sig för hygienen på arbetsplatsen.

Källa: Tork Clean Care Program

 

När ett företag vill göra en insats för att stärka hygienen erbjuder Essity hygienutbildningar för sina kunder. I år har de också lanserat ett program, Tork Clean Care Progam. På programmets hemsida kan alla som är intresserade hitta tips och råd för hur man förbättrar hygienen på arbetsplatsen, till exempel med städchecklistor för kontoret.
– Det är viktigt att ställen som många tar i – handtag, lysknapppar, hissknappar och touch screens –torkas av regelbundet. Skriv- och tangentbord glöms ofta bort, inte minst i dag när många har flexibla kontor där medarbetarna ofta byter plats. Se till att det finns rengöringsprodukter nära till hands för alla. Men man behöver inte överdriva. Sunt förnuft och rätt handhygien gör stor skillnad om medarbetare ska hålla sig friska, menar Jenny Logenius.

Tvätta händerna…

  • när du kommer till jobbet.
  • 
 före måltider eller innan du äter något.
  • efter toalettbesöken.
  • efter att du snytit dig.
  • före matlagning.
  • 
 före och efter besök hos en sjuk person.
  • 
 när du kommer hem.

… och så här gör du det rätt

  • Tvätta händerna med tvål och ljummet vatten i 20-30 sekunder – alltså betydligt längre än vad de flesta av oss tror är tillräckligt. Glöm inte tummarna, under naglarna, ringar och andra smycken.
  • 
 Torka händerna riktigt torra på en pappershandduk, glöm inte mellan fingrarna.
  • 
 Som extra säkerhet: använd pappershandduken till att stänga kranen.

 

Text: Challe Lundholm och Johanna Paues

(Visited 5 100 times, 1 visits today)

RELATERAT INNEHÅLL

7 steg till ett rent klimatsamvete på jobbet

Bursjöö

Nå dina träningsmål på lunchen – PT:ns bästa tips

Sunkiga whiteboards? Vi har knepen

Tvättar du händerna på rätt sätt? Förmodligen inte

Låg energi? 7 sätt att få igång kollegorna!

Kärlek på kontoret? Så undviker du missarna

Snyggaste kontorsbuketten

Snyggaste kontorsbuketten – så här gör du

7 största synderna att begå på mötet

Vilken kontorstyp är du? Gör vårt test!

11 härliga skrivbordsprylar som boostar kreativiteten

första hjälpen

5 steg till en säkrare arbetsplats

Kontorets största no no’s – vi har listan

frisk snusk

URK! 7 saker du inte bör äta vid skrivbordet