Utbränd? Så hjälper du kollegan som stressar sig sjuk

Utbränd? Så hjälper du kollegan som stressar sig sjuk

Tror du att din kollega är nära kraschen måste du vara försiktig. Välmenande ord kan få stressade att må ännu sämre – och pressa sig ännu hårdare. Stressforskaren Dan Hasson hjälper dig att hjälpa. På rätt sätt.

När Sandra Persson kom till kontoret en morgon kände hon inte igen lokalen. Hon letade förvirrad runt bland skrivborden och såg till sist ett foto på sig själv med dottern. Den platsen måste rimligtvis vara hennes. Hon satte sig, men hittade inte on-knappen på datorn. Utanför kontoret rasade hon ihop på gatan och började storgråta. Hon visste inte åt vilket håll hon skulle gå för att komma hem. Sandra var så hårt utbränd att hon fått lära sig prata igen. I början mindes hon inte ens sin egen ålder. Hon var helt säker på att hon fått en stroke. Så abrupt stängde hjärnan ner.

Sandra Persson blev svårt utbränd.
Sandra Persson blev så utbränd att hon fått lära sig prata igen. Fyra år senare arbetstränar hon två timmar om dagen. Hennes mål är att bli helt frisk.

– Jag låg i fosterställning i min säng och grät i en vecka med rullgardinen nere. Jag klarade inte av vare sig ljud eller ljus. Jag tappade talet, fick inte ihop ord till meningar. Jag orkade inte umgås med någon. Minnet försvann. Jag kunde inte ens minnas vad jag gjort samma dag. Att registrera och spara gick inte, hjärnan var så trasig. Det var fruktansvärt, säger hon.

Enligt Arbetsmiljöverket har stress blivit den vanligaste orsaken till sjukskrivning, och siffrorna fortsätter att öka. I början av 2017 var 37 000 personer sjukskrivna med diagnoser som tyder på att de har drabbats av utmattningssyndrom, som är den medicinska termen. 8 av 10 drabbade är kvinnor.

”Jag klarade inte av vare sig ljud eller ljus. Jag tappade talet, fick inte ihop ord till meningar.”

 

Älskade att jobba

Sandra var kollegan på kontoret med alla riskfaktorer. Hon var strax över 30. En nybliven mamma med en ny, högre position i ledningsgruppen på ett bemanningsföretag med ansvar för en stor grupp människor. Hon siktade högt, var plikttrogen och gasade, samtidigt som hon månade om alla sina anställda. Hon var omtyckt just för att hon var medmänsklig och lugn och för att hon aldrig kändes stressad, även om jobbet brann. Bekräftelse var hennes bensin. Hon älskade att jobba. Dygnet runt, med datorn i sängen långt in på nätterna, på helgerna, på semestern. För att kompensera sitt dåliga samvete för familjen fyllde hon helgerna med aktiviteter.

 

En stressad kollega kan vara svår att hjälpa

 

Månaderna före utmattningen märkte hon att hon tappade fart och koll. Hon skrev fel i rapporter.
– Jag tänkte att jag behövde semester. Inte mer än så.
När hon sen kollapsade graderades Sandra till 10 av 10 på utmattningsskalan. Läkarna tror att stressen var så grav att den gjort ärr i hennes hjärna.

”Jag tänkte att jag behövde semester. Inte mer än så.”

 

Själv kunde hon inte acceptera att det var stress som gjort henne sjuk. Hon hade ju kontroll.
Utmattning är lömskt på det viset. De som stressar ihjäl sig förstår sällan själva vad som är på väg att hända. Eller mörkar hur dåligt de mår. De är trevliga, ler och verkar urstarka. Som jobbarkompis har du oftast ingen chans att se och fånga upp.

Svårt att hjälpa stressad

Stressforskare som tagit fram ett verktyg för stresshantering.
Dan Hasson är stressforskare och har tagit fram ett gratis verktyg för stresshantering. Du hittar det på Healthwatch.se.

Men ibland prickar vi rätt. Problemet är då att kollegan som jobbar sig sjuk oftast inte är beredd att ta emot din hjälp. Försöker du, men gör det på fel sätt, är risken dessutom stor att du får kollegan att må ännu sämre –

och jobba ännu hårdare. Det säger Dan Hasson, stressforskare vid Karolinska Institutet och Mayo Clinic i USA.

– Ber du den här personen att trappa ner så kommer tanken: ”Jaha, de vill bli av med mig. De tycker att jag är värdelös. Jag måste visa ännu hårdare att jag visst kan prestera”, säger han.
De som är nära utmattning har sällan självinsikten att det är de själva som piskar på. För hjärnan är alla måsten ett verkligt hot.
– Tänk att du upplever att du är jagad av en björn. Du springer. Om någon då ställer sig framför dig och säger att du verkar stressad och borde sätta dig ner och ”vila lite”, hur skulle det kännas? Ber du din kollega att snälla, sluta mejla mitt i natten så kommer hon, det är oftast en hon, att säga okej. Och skicka 20 mejl på morgonen som hon skrev mitt i natten. Hon kommer inte att stanna. Björnen kommer.

Läs också: Pausa och rör på dig – 7 övningar som laddar dig med ny energi vid skrivbordet

Nästan utbränd? Stöttande vänner viktigt

Så hur får du någon som är nära stresstupet att självmant vilja sakta ner?
– Väldigt många råd för stresshantering, ”våga säga nej, sätt gränser”, är stressande i sig, säger Dan Hasson.
– De är värderande och antyder att du som person gör fel. Du får inte vara snäll. Du får inte vara duktig. Du får inte vara ambitiös. Alla de här önskvärda egenskaperna klandras du för. Det görs våld på allt som är du. Det vi egentligen vill är att de här fina, underbara personerna ska få fortsätta vara fina, men på ett hållbart sätt. Det förutsätter att de inte bara tar hand om alla andra, utan också om sig själva.
Att ha stöttande vänner på jobbet kan vara det som räddar någon från att bli utbränd, tror Dan Hasson.
– Men det krävs kvinnlig list. Du måste komma på vad som får personen själv att vilja sakta ner och byta riktning.
 
Dan Hasson: Så hjälper du kollegan som stressar sig sjuk på rätt sätt

Plantera pauser

Som att börja prata om hur gott det vore med nybakat bröd och en kopp kaffe. ”Det var så länge sedan man kunde sitta och njuta av en kopp kaffe.” Sakta men säkert planteras tanken. Ni stannar för lite kaffe.

Sätt kollegan på laddning kvällar och helger

Uppmuntra till spa, bio, joggingrundor – allt som får personen att varva ner och ta hand om sig själv också. Är det en småbarnsförälder? Säg åt personen att en lördagmorgon gå till ett kafé, sätta sig helt själv med tidningen och äta frukost i lugn och ro.

Sätt upp enkla vaneregler

Som att senast klockan 18 stängs datorn. Att säga det till en person som är väldigt driven och ambitiös är som att hugga en kniv i magen. Så då lägger du till: ”Och på helgerna.” Där vreds kniven om. Sen måste du ge en utväg: ”Om inte jorden går under. Då får man göra ett undantag.”
Kollegan får fortsätta med beteendet, men det blir inte varje kväll, utan kanske en kväll i veckan. Personen kanske varvar ner på kvällen, sover bättre och får tillräckligt med energi att fortsätta prestera.

Testa att konfrontera …

Du kan fråga: ”Är du okej? Min uppfattning är att du verkar stressad.” Men sannolikheten är ganska liten att du får ärliga svar. ”Allt är topp. Du behöver inte oroa dig.”
Om du väljer ren konfrontation måste du verkligen betona att du vill personen väl, och i samma andetag förklarar du att hen behöver tid att återhämta sig för att inte bli utbränd. ”Vi vet att du har haft jättemycket nu och vill stötta dig. Du är värdefull för oss och vi vill så gärna ha kvar dig här hos oss. Därför vill vi att du ska få lite tid för att ladda om.”

… men var beredd på starka reaktioner

Är din kollega helt slutarbetad och kör på för glatta livet för att klara av allt – och så kommer någon och säger att hen inte alls har kontroll, att hen verkar jättestressad – då kan personen bryta ihop. På plats. Eller bli kränkt och förnärmad.
Vad du gör då? Då står du fast som en klippa. En trygg förälder som finns där att rasa emot.

Fokusera på hur personen ska må och känna

Det absolut viktigaste. Du vill få kollegan att återhämta sig och bygga upp sig själv. Be någon att inte tänka på hur stressad hen är och du spikar fast tanken vid stress och panik. Prata i stället om hur du vill att vännen ska få energi och känna sig glad, som på en solig strand, fri att göra vad som helst.

Skippa hobbydiagnoser

Du kan ju ha fel. Symtomlistan för stress kan förväxlas med i princip vad som helst – som någons rena personlighet. Att säga till någon ”du är nog utbränd” kan få människor som faktiskt mår bra att känna sig desperata och börja må dåligt på riktigt. Det är klart att du kan och ska vara medmänsklig, men låt vårdpersonal ställa diagnoser.

 

Text: Ulrika Lundberg
(Visited 33 521 times, 4 visits today)

RELATERAT INNEHÅLL

första hjälpen

5 steg till en säkrare arbetsplats

!0 frågor du inte vill ha som office manager

De 8 mest irriterande frågorna

Aldrig mer sladdtrassel

Aldrig mera sladdtrassel – expertens supertips

Bli mästare i laminering

Så vinner du första pris i laminering

Trendigt nytt kontor

Kontorstrender – en spaning från vårens möbelmässor

Kontorsprylarna som får kollegorna att tappa hakan

Jobbångest efter sommaren – såhär hanterar du den

Fikatipsen som gör kroppen glad

Ingen hålslagare? Fram med BORREN!

De 7 värsta kontorsmarodörerna – och hur du handskas med dem

Vad gör man inte för att slippa kollegans toalettlukt?

Uppklätt eller slackerstil – hur klär sig din bransch?

Vad vore vardagen utan namnskyltar? SÅHÄR!

”Kan du vara lite mer stilla så jag kan jobba bättre?”

Har du också en sådan här kollega? Gaaa!

Slipp gnället – här är julklapparna som gör alla nöjda

”Kopierar du den här bunten innan lunch?” Den mänskliga kopiatorn

Julpynta stilrent på kontoret – expertens bästa knep

8 kontorsprylar att önska sig i julklapp

”Tugga på, kollegor! Allt ska upp på väggen!”

Så ljussätter du för ett framgångsrikt arbetsliv

Kallt kaffe? Inte en chans med den här metoden!

Så gör du kontoret (ännu) mer klimatsmart

Herregud, vad GÖR han? Aaaaaj!

”Du tar och täljer de här också, va?” Kontorslivet utan… pennvässare

melodifestivalen

6 saker Melodifestivalen kan lära en kontorsråtta

Ett kontor utan kaffe? Argrrrhrhraaaa!! SKRÄCKEN!

Skräckfirandet på jobbet – tre födelsedagshatare berättar

”DIN MAMMA JOBBAR INTE HÄR!” Hur sätter du upp dina arga lappar?

Spaningen: Snart kontorsjobbar vi utomhus

Pärm

MEN JISSES MÄNNISKA, VILKET KAOS! Såhär ska ingen behöva ha det!

Det handlar om liv eller död – därför ska du välja Fairtrade

Öh, ok? Går ni på föris, eller? SKAFFA ETT BORD!

Företagsfest? Gör inte de här misstagen!

”Fransmännen är experter på att klaga” – 7 röster om kontorslivet utomlands

Världens häftigaste kontor – vi har listan

Pump it up! Den ultimata musiklistan på jobbet

”STOPP! Inte ett ord till!” 5 samtal du INTE vill få under semestern

Kontorets största no no’s – vi har listan

Att kramas eller inte kramas – lär dig när det passar

träna

Bli vältränad medan du jobbar – 7 smarta övningar

Lata och bortskämda? Din guide till kontorets 90-talister

Första hjälpen på kontoret – har ni vad som krävs?

Isabella Löwengrips stylist tipsar: Från office till fest på tre minuter

konferens

Så blir konferensen en hit – expertens bästa knep

kontorslivet utan gränser film

9 filmer om det mest förbjudna på kontoret

eksvärd

Ursäkta, vad sa du? Så hanterar du sexismen på jobbet

Julklappsdags? Här är 12 perfekta klappar till medarbetarna

mordgåtor

Hur du fixar en dödligt rolig kontorsfest med mordmiddag

God jul från oss på Kontorsliv!

Ditt skrivbord avslöjar vem du är – här är kontorsprylarna som passar DIG

Lyth

Proffsets vackra paketinslagning – enkelt att göra själv

Expertens tips: Så slipper du julstressen på jobbet

frisk snusk

URK! 7 saker du inte bör äta vid skrivbordet

mindfulness

”Känn värmen från kopiatorn” – mindfulness för kontorsarbetare

kontorscykel

Kontorscykel nya sättet att röra sig på jobbet

trivsel via mini bibliotek med läsfåtölj

8 idéer som höjer trivselfaktorn på kontoret

GDPR säker dokumenthantering

GDPR – prylarna du behöver för säker dokumenthantering

välja skrivare guide office depot

Stor guide: 7 frågor att ställa innan du köper skrivare

hållbart kaffe arvid nordquist

5 skäl varför schyst kaffe i koppen spelar roll

lista inte glömma jobbet semestern

10 saker du INTE får glömma före semestern

Läkare: ”En timmes sittande förkortar livet med 22 minuter”

Öppet kontorslandskap – så överlever du med 5 bästa knepen

byta jobb

5 säkra tecken på att det är dags att byta jobb

Utbränd

Utbränd? Så hjälper du kollegan som stressar sig sjuk

11 sätt som får kollegorna att älska dig

Vi listar – läsningen du kommer att känna igen dig i

Här är Sveriges snyggaste kontor

fruktkorg

5 frågor att svara på innan ni beställer fruktkorg

Digitalisering för dummies – vi reder ut begreppen

Bli mer effektiv! 6 experttips som gör skillnad

Guide: Hitta bästa kontorsstolen för dig

Det enkla superknepet som kommer att boosta ditt yrkesliv

Sätt fart på karriären – mentala tränarens supertips

11 prylar som sätter guldkant på jobbresan

konflikt på jobbet elaine eksvärd

Elaine Eksvärd: Ta tag i konflikten med kollegan – men gör det snyggt

Stor guide: Så blir du av med papperskaoset

bullet journal exempel på uppslag i anteckningsbok från Dorotea Pettersson

Bullet journal – planeringsmetoden som gör dig organiserad, effektiv och lugn

Från trista hörnan till prunkande oas – så lätt fixar du kontorets uteplats

Så ordnar du bästa sommarpartyt med kollegorna – festfixarens supertips

Ordning på skrivbordet! Metoderna som gör det enkelt

sommarkänsla jobbet kontoret

De 6 bästa knepen för att överleva sommaren på kontoret

Jobba var du vill – här är prylarna för ditt mobila kontor

Så förlänger du sommarfeelingen – 7 härliga tips

Nystart! Nu börjar din bästa jobb-höst någonsin

Experten tipsar: Så får ni bättre möten

Printa på rätt papper

Printa snyggt på rätt papper – stor guide

5 måsten för ett piggt kontor – trots mörkare tider

Ditt kaffe avslöjar din personlighet – vad dricker du?

Profilprodukter: Höstens hetaste prylar att sätta loggan på

Tänk rosa! 6 enkla sätt att stötta kampen mot cancer

Så hittar du tangentbordet för dig

Halloween! 8 sätt att skrämma dina kollegor

11 härliga skrivbordsprylar som boostar kreativiteten

Vilken kontorstyp är du? Gör vårt test!

7 största synderna att begå på mötet

Snyggaste kontorsbuketten

Snyggaste kontorsbuketten – så här gör du

Kärlek på kontoret? Så undviker du missarna

Låg energi? 7 sätt att få igång kollegorna!

Sunkiga whiteboards? Vi har knepen

Bursjöö

Nå dina träningsmål på lunchen – PT:ns bästa tips

7 steg till ett rent klimatsamvete på jobbet

Så här slipper du få ont i nacken

Ergonomens bästa tips för en värkfri arbetsdag

Experten: Så blir du av med musarmen

Andas dig frisk

Aaaaahndas dig lugn och minska stressen

Te som gör nytta för just din kropp – vi guidar dig rätt

Här är apparna som uppgraderar ditt hemmakontor

Hand Hygiene Day – Tvättar du händerna på rätt sätt?

Den perfekta pennan – här är guiden

Slö i knoppen? Här är maten som gör dig smartast på jobbet

Nina Jansdotter

Jansdotter: 7 oskrivna regler för sociala medier på jobbet

gamnacke, skärmnacke, padnacke, ryggbesvär

De 5 viktigaste tipsen för att undvika gamnacke

Ineffektiv? Så tar du makten över telefonen