Laminering – här är knepen som gör att du laminerar som ett proffs

Så vinner du första pris i laminering

Skyltar, namnbrickor och presentationer. Lamineringsmaskinen är ett älskat verktyg med många användningsområden. Lär dig proffsknepen och bli kontorets bästa laminerare.

– Det är lätt att laminera, men det gäller att ha koll på grunderna, säger Tuija Kuvaja som jobbar som Key account manager på Acco Brands, ett företag som tillverkar lamineringsmaskiner under varumärket GBC.

– Att laminera är ett fantastiskt sätt att bevara och förstärka viktiga dokument. Inte minst sådana som måste vara hållbara för daglig användning. Men det är som med alla maskiner – det kan vara bra att läsa på lite innan man sätter i gång, säger hon.

Ett av de vanligaste misstagen – förutom att man stoppar in lamineringsfickan åt fel håll – är enligt Tuija att man väljer en maskin som inte motsvarar ens behov. Där lamineringen tar för lång tid.

 

”Laminatet lyfter det som finns på dokumentet och gör att det ser väldigt proffsigt ut.”

 

– På Acco Brands pratar vi om ”antal A4-laminat per tio minuter” för att definiera hur effektiv en maskin är. Tyvärr väljer många en maskin som inte är effektiv nog. En förskola eller skola till exempel, som ofta laminerar väldigt mycket, kommer i längden att tjäna på att från början välja en bättre maskin, säger Tuija Kuvaja.

Läs mer: Välj perfekta pennan – stor guide

Ökande trend

Ett annat vanligt misstag är att göra hål i laminatet.

– Det är som att skapa ett öppet sår där fukt och smuts kan ta sig in. Vill man ha hål är det mycket bättre att köpa plastfickor med färdigstansade hål. Visst, man kan ju skapa en kant av laminatet så att man inte gör hål i själva dokumentdelen också, men det krävs lite pill och kunskap för att få det bra, säger hon.

Tuija Kuvaja berättar att hon tycker sig ana en ökande lamineringstrend, åtminstone bland privatpersoner. Fler och fler verkar helt enkelt upptäcka hur kul det är att laminera.

När jag berättar vad jag jobbar med får jag nästan alltid positiva reaktioner. Jag kan förstå det, laminering är, precis som allt gör-det-själv-hantverk, både trevligt och tacksamt. Laminatet lyfter det som finns på dokumentet och gör att det ser väldigt proffsigt ut.

 

lamineringsmaskin
GBC Fusion 5000L är ett exempel på en snabb maskin som passar för kontor där det lamineras mycket.

Tuijas 7 bästa tips för en lyckad laminering

1. Läs igenom manualen innan du sätter i gång. Det lönar sig!

2. Rengör maskinen regelbundet, det gör att laminerade dokument ser renare ut och att maskinen håller längre. Det finns speciella rengöringsark att stoppa in efter varje laminering, som suger upp limrester som annars skulle fastna och dessutom dra till sig annan smuts.

3. Underskatta inte själva dokumentets kvalitet. Laminering framhäver allt, även det negativa. Bubblor kan till exempel komma av att papperet är för poröst och ojämnt.

4. Välj en lamineringsmaskin som passar dina behov. En billigare variant behöver längre tid på sig innan den är redo. Behöver du laminera mycket och ofta, satsa på en effektivare modell.

5. Välj en lamineringsficka som motsvarar dokumentets storlek. Det blir helt enkelt snyggare än om man själv ska klippa till rätt storlek.

6. Tänk på vad dokumentet ska användas till och välj först därefter tjockleken på plastfickan. Alla plastfickor skyddar lika mycket, men ju tjockare laminat, desto styvare blir resultatet.

7. Välj en matt plastficka om du vill kunna skriva på lamineringen. Det kan vara bra för exempelvis ritningar som kanske måste justeras. Det kan också ibland vara bra att ha laminat som inte reflekterar ljus.

Text: Johanna Paues. Foto: Office Depot

 

På jakt efter kontormöbler

(Visited 5 810 times, 1 visits today)

RELATERAT INNEHÅLL

Aldrig mer sladdtrassel

Aldrig mera sladdtrassel – expertens supertips

Här är apparna som uppgraderar ditt hemmakontor

Printa på rätt papper

Printa snyggt på rätt papper – stor guide